Jag väljer att lyssna på unga i Almedalen för att…?

Posted on 7 juni, 2016 av

5


Jag väljer att lyssna på unga i Almedalen för att…?

Det är en fråga som kommer besvaras både en och två gånger här på bloggen innan Almedalsveckan går av stapeln. Det är nämligen den frågan vi ställer till de som vill lyssna lite extra mycket under våra Walk n Talks som vi i år genomför tillsammans med Fler Unga. Vi delar båda önskan att det ska talas MED unga istället för OM unga.

Walk n Talk är ett koncept #skolvåren förfinat de senaste två åren, som utgår från att vi möts utanför Fenomenalen Science Center, Skeppsbron 6. Tidigare om åren har #skolvåren bjudit in dragplåster som fått en chans att dela sina tankar om skola innan vi krokat arm och påbörjat vår Walk n Talk. I år vill vi vända på steken och låta unga vara huvudpersoner. Vi tror de flesta har mycket att vinna på att lyssna till och samtala med unga, höra mer om deras tankar och idéer kring ämnen som är viktiga för oss alla i vår strävan efter ett hållbart lärande samhälle med individen i centrum, områden som visar den stora utvecklingspotentialen som finns för skolan.

Vi bjuder därför in dig att lyssna på – och samtala med – unga och får förhoppningsvis många nya tankar att ta med dig i vardagsarbetet. Information om våra Walk n Talks följer här nedan, och Du får jättegärna delta i en eller fler.

Utifrån ett fokusområde – en frågeställning som varierar dag för dag – krokar du arm med någon/några unga som du samtalar med – och än viktigare i år: lyssnar till! – längs den vackra strandpromenaden under ca 20 minuter. Väl framme i höjd med Kärleksporten samlas vi och du får dela dina tankar efter detta samtal. På så sätt ger du dina reflektioner över hur dina tankar har utvecklats under promenaden, vilka nya vägar de har tagit, för att på så sätt visa att du lyssnat in och tar med dig något framgent. Dina reflektioner samlar vi in genom att spela in ett videoklipp där du delger dina tankar och de nya tankar du fått.

Det finns 4 olika Walk n Talk:s att välja mellan. Alla dessa fokusområden kommer diskuteras utifrån skolans roll men främst ämnenas roll på skolan och vad som kan utvecklas. Tidpunkter och fokusfrågor kommer vara:

Mån 4/7 kl 10.30 – Digitalisering/Säkerhet/Teknik (integritet, normer mm)

Tis 5/7 kl 10.30 – Hållbarhet

Ons 6/7 kl 10.30 – Jämställdhet

Tors 7/7 kl 10.30 – Digitalisering, Hållbarhet, Jämställdhet – slutsats

Om du vill, så skriver du som tänker delta på en (eller flera) av våra Walk n Talk:s i sommar, ett öppet inlägg som förklarar varför du tycker det är viktigt att lyssna på och lyfta fram unga röster, ett inlägg som vi därefter publicerar i olika kanaler innan Almedalen går av stapeln i sommar. Du kan besvara frågan “Jag väljer att lyssna på unga i Almedalen för att…?” i den form som passar Dig bäst, så länge vi kan publicera det digitalt på sociala media. Ditt svar mailar du till skolvaren@gmail.com tillsammans med information om vilken/vilka dag/ar du önskar delta på, så tar vi hand om resten.

Hjälp oss gärna sprida våra evenemang – och du, vi ses i Almedalen!