#afkUmeå Anna Henningsson Årets IT-tjej 2015

Posted on 7 april, 2015 av

0


Jag heter Anna Henningsson, jag är 26 år och läser mitt fjärde år på Civilingenjör Teknisk Datavetenskap. Min utbildning är mycket mansdominerad och jag är en av två tjejer som började tillsammans med 50 killar. Jag läser framför allt avancerad matematik och programmering men just nu läser jag också nationalekonomi. Jag är en sådan där glad person med mycket energi, energi som jag gärna använder upp på gymmet eller i löpspåret. När jag väl sitter stilla så tycker jag om att spela, just nu är det World of Warcraft som gäller. Jag jobbar också extra i spelbutiken GAME i Utopia.

Min föreläsning heter:

Hon som var dålig på matte.

Lite om vad föreläsningen kommer att handla om:

Hur hamnar en tjej från en familj där alla är humanister och som läste samhällsvetenskap på gymnasiet på Teknisk Data? Framförallt då det svåraste hon visste i skolan var matematik? Jag berättar om min resa och hur jag upptäckte vad jag egentligen kunde när jag fick göra på mitt sätt.

/Anna H

Anna var den första föreläsaren som med 20 minuter på sig levererade en optimistisk bild av vad som är möjligt att göra när vi sätter våra fördomar och de ord som etsats fast av anhöriga och- eller lärare åt sidan. Vad ger det oss för möjligheter att undersöka våra gränser, och är gränserna faktiska och oflyttbara?

Tankarna om hur skulle det kunna se ut och vi fick gränslöst med tid att nå målen i skolan föddes och appellerar tankarna om systemförändring i grunden. Vad händer med oss själva när vi lär oss något vi inte trodde var möjligt, såsom mönsterstickning, köra grävmaskin, lära sig kinesiska eller för den delen övervinner Matte C på universitetet? Vad händer med självkänslan, självbilden, samhället, strukturer…hur möter vi detta i skolan såsom det nu är uppbyggt? Vad kan jag göra idag, imorgon för att möjliggöra att fler elever får upprepade bekräftelser på att kunna lyckas, att ta med de framgångsfaktorer som möjliggjorde att målet uppfylldes…? Stor frågor som är nödvändiga att var och en i skolsystemet funderar på och formulerar sitt eget svar för att förändring ska kunna ske.

Anna, som en av 2 tjejer av 50  på civilingenjörsprogrammet, påpekar jämställdhetsperspektivet som en viktig del av förändringsarbetet kring tjejer och modern teknik. Med sig hade Anna tagit med sig Emilott Lantz, som presenterar sig som ”kommunikatör på IT-företaget Codemill och allmänt nördig” berättar om Geek Gilr Meet Up, som är en ideell förening som skapar nätverk och lyfter kvinnliga förebilder samt håller föreläsningar och workshops. Viktigt att framhålla är att inte börja för sent med kodning, vilket nu sprids som en löpeld i skolsammanhang, speciellt via sociala medier…men där är inte alla lärare, hur når vi ut?

Tänker: det är inte möjligt att ALLA lärare ska lära sig ALLT nytt som kommer vilket föranleder mig att tänka: stödjer nuvarande systemet detta lärande? Ramtimplan, usk- ”som inte längre finns men ändå råder” klasslärarsystem, förtroendetid, arbetsplatsförlagd tid, ovanfrånkomna kompetenshöjande studiedagar etc…eller ska vi tänka nytt, tänka om, få stöttning i förändringsarbetet av kanske utifrånkomna handledare, människor som arbetar med andra system än skolan.

Vilka tankar väcker det i dig?

Här en artikel om Anna när hon vann priset ”Årets IT-tjej 2015” Källa

Anna Henningsson från Umeå är vinnare av Årets IT-tjej 2015. Priset delades ut av Microsoft på Universum Awards på Berns i Stockholm under onsdagskvällen. Nu väntar ett händelserikt år för Årets IT-tjej, som förebild för unga IT-intresserade tjejer runtom i Sverige.

Anna Henningsson var klart överraskad över att ha vunnit när hon tog emot utmärkelsen på scen. Att vinna utmärkelsen Årets IT-tjej kändes långt bort när hon gjorde intervjun inför tävlingen över Skype liggandes med 39 graders feber hemma i soffan. Men Anna Henningsson, som till vardags läser Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap med inriktning finansiell IT på Umeå Universitet, kan nu titulera sig Årets IT-tjej.

”Det känns jättekul! Det behövs verkligen fler kvinnliga förebilder inom IT och det är roligt att nu få chansen att inspirera andra tjejer”, säger Anna Henningsson.

Engagemanget och viljan att inspirera andra tjejer att söka sig till IT-branschen är en viktig del av Årets IT-tjej. Och syftet med tävlingen är att lyfta fram goda förebilder för unga tjejer som inte ser IT-branschen som ett möjligt yrkesval.

Att studera IT var inte heller en självklarhet för Anna Henningsson. Något hon föreläst om på IT & Telekomföretagens satsning Next Up under rubriken ”Hon som var dålig på matte”. Egentligen var det först när hon läste tekniskt basår som insikten hon var duktig på matematik dök upp. Insikten ledde till att hon sökte en civilingenjörsutbildning, där hon fastnade för kursen i programmering. Inriktningen mot teknisk datavetenskap kändes plötsligt naturlig.

En lång resa

Resan fram till Universum Awards och scenen på Berns i Stockholm har varit lång. Över 50 nominerade IT-tjejer, alla med ett stort driv och engagemang kring jämställdhet eller kodning har varit med i tävlingen. Efter caselösningar, presentation och intervjuer återstod slutligen tre finalister: Anna Henningsson från Umeå universitet, Mathilda Bjarnehed från Högskolan i Skövde och Tilda Pentikäinen från Uppsala universitet.

Anna Henningsson stod till slut som vinnare med motiveringen:

Årets IT-tjej tilldelas en tjej som visar att allt är möjligt – trots att det var ”hon som var dålig på matte”. Med sitt driv och engagemang är Årets IT-tjej en förebild för andra tjejer. Och med en entusiasm som smittar av sig och ett stort mått ”Go!” inspirerar Årets IT-tjej andra till en karriär inom IT-branschen samtidigt som hon banar vägen för nästa generation briljanta IT-proffs.”

Therese Thorstorp, Partner Business Evangelist på Microsoft och tidigare finalist i Årets IT-tjej ser ett stort behov av att lyfta goda förebilder:

”IT-branschen och start-ups har ett stort behov av utvecklare. Ska företag inom IT kunna fortsätta växa så är det viktigt att kvinnor blir släpps in och tillåts bli en del av den här världen. Att vinna priset, eller vara i final, kan verkligen fungera som en dörröppnare”, säger Therese Thorstorp.

Anna Henningsson får utöver utmärkelsen Årets IT-tjej också en mentor på Microsoft. Samt chansen att besöka och föreläsa på olika branschmässor. Hon ser sitt år som IT-tjej inte bara som en chans att skaffa nya kontakter, utan också att göra ett avtryck:

”Alla tjejer måste inte jobba med IT eller programmering. Men jag vill att alla ska göra ett aktivt val, och veta att en karriär inom IT är möjlig. I dag tittar inte tjejer ens på det valet. Det vill jag ändra på”, säger Anna Henningsson.

I år delades priset ”Årets IT-tjej” ut för tolfte gången av Microsoft och tidigare års vinnare återfinns i dag hos bland annat Google, Ericsson och Cisco. Var Anna Henningsson hamnar får tiden utvisa, men en sak är säker, hon kommer inte passera obemärkt.

Kort om vinnaren:
Namn: Anna Henningsson.
Ålder: 27 år.
Från: Född och uppvuxen i Umeå.
Bor: Umeå.
Studerar: Civilingenjör i teknisk datavetenskap med inriktning finansiell IT.
Familj: Stor och fantastisk.
Intressen: Gillar att träna. Spelar mycket spel, exempelvis World of Warcraft.
Aktuell: Vinnare av utmärkelsen Årets IT-tjej som delas ut av Microsoft för tolfte året i rad.

För mer information om Årets IT-tjej kontakta:

Samuel Skwarski, PR Manager på Microsoft

Annonser
Posted in: Uncategorized
Be the first to start a conversation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: