Om visioner och mod – Inför #afkUmeå

Posted on 27 januari, 2015 av

0


Inför #afkUmeå vars ramverk lyder Framtiden skapas av mod och visioner med en underrubrik om vilka yttre och inre rum som krävs för att möjliggöra detta, har vi bett ett antal personer om deras tankar kring detta. Tills #afkUmeå går av stapeln 30-31 januari kan du ta del av dessa reflektioner här på bloggen.

Vissa är väldigt övergripande om begreppen i sig, vikten av dem och vad det kan leda till om de får ta plats i ens liv, och andra är mer konkreta och lyfter någons egen vision, för skola, för lärande, för samhällsutveckling. 

Ingen tanke är mer eller mindre rätt, för det finns inget facit. Förhoppningen är snarast att dessa tankar, i skrift, ljud eller bild, ska väcka något i dig. Vill du dela med dig, så får du mer än gärna bidra med din egen tanke, lägg ett mail till skolvaren at gmail.com så plockar vi in det!

Laura Brännström, musikpedagog, gästbloggar om mod och visioner och vad det kan innebära, för ett helt lands befolkning men även för den enskilda individen.

Om visioner och mod

Häromdagen var jag på bio. Jag och min man var väldigt nyfikna på filmen ”Interstellar” som handlar om, i grova drag, när människosläktet behövde hitta en lösning för att överleva. En storslagen film. När filmen var slut kände jag mig som en övermänniska. För att visst är det så att människan har åstadkommit otroliga bedrifter genom historien.

Jag blev tillfrågad att dela med mig om hur jag ser på visioner och mod. Det vill jag göra med hjälp av två berättelser. Den ena är en av mina absolut favoritexempel på dramatisk förändring. Den andra berättelsen handlar om min egen erfarenhet.

För ett tag sedan berättade jag om Antanas Mockus som var borgmästare i Bogota, huvudstaden i mitt hemland. Nyligen släpptes en film om honom, hans vision om fred i landet, Colombia. Filmen heter Life is sacred – http://lifeissacred-film.com. Det har krävts en vacker vision samt mycket mod från regeringen och politiker för att stå emot pressen som finns på dem att lösa konflikten med mer våld och militära insatser. Det har varit oerhört svårt för oss colombianer att komma överens om hur vi vill komma vidare. Många har mist livet  på grund av detta. Men tack vare Mockus och många andra modiga tänkare och visionärer (några av de lever inte längre för att se detta ske) börjar Colombia förstå vikten av att respektera livet som utgångspunkt för en bättre framtid. Ingen självklarhet efter så många decennier av väpnade konflikter.

För två veckor sedan frågade min man: ”Hade du kunnat föreställa dig att du en dag gick ut och tog en promenad i 25 graders kyla?”. Jag drömde länge om att resa till Europa. Även om mina föräldrar är akademiker och framförallt min pappa reste mycket så reste vi aldrig utomlands med min familj. Jag läste däremot mycket. Högar med böcker! Jag tittade även mycket på konserter, filmer och TV och hade mina föreställningar om en mycket bättre värld på andra sidan Atlanten. ”Akta dig med det du önskar dig. Dina önskningar kan gå i uppfyllelse” sa en väninna en gång till mig. Jag kunde aldrig drömma om att skapa ett nytt liv i Europa.

Jag har dock avvikit från den ursprungliga och suddiga bilden jag hade framför mig när jag var 20 år gammal. Och det har säkert många som har drömt om något gjort också.

Skolan så som vi känner den idag är resultatet av en mycket gammal vision. Den världen vi lever i idag ser radikalt annorlunda ut och mycket tyder på att morgondagen bär på ytterligare överraskningar. Detta faktum kräver mod att drömma nya drömmar och uttala nya visioner. Lyfta blicken för att kunna se helt nya vägar och möjligheter.

Jag vill avslutningsvis dela med mig av lite läsning apropå skillnaden mellan visioner och planer:

Det påstås att det finns en anledning för att Martin Luther King inte började sitt tal med ”Jag har en plan…”

http://www.burrus.com/2013/08/why-martin-luther-king-jr-did-not-say-i-have-a-plan/

Jag hoppas verkligen att vi är modiga nog att skapa och låta oss inspireras av nya visioner som ger våra elever möjlighet att skapa och verka i nya världar. Varför nya sätt? För att jag är helt övertygad om att det behövs.

// Laura Brännström, musikpedagog

Blir du nyfiken på #afkUmeå, så läser du mer och anmäler dig här:
https://skolvaren.wordpress.com/2014/12/10/afkumea-framtiden-skapas-av-mod-och-visioner/

Annonser