Det nyfödda barnbarnets skola (Vision/version 1) – Inför #afkUmeå

Posted on 17 januari, 2015 av

0


Inför #afkUmeå vars ramverk lyder Framtiden skapas av mod och visioner med en underrubrik om vilka yttre och inre rum som krävs för att möjliggöra detta, har vi bett ett antal personer om deras tankar kring detta. Tills #afkUmeå går av stapeln 30-31 januari kan du ta del av dessa reflektioner här på bloggen.

Vissa är väldigt övergripande om begreppen i sig, vikten av dem och vad det kan leda till om de får ta plats i ens liv, och andra är mer konkreta och lyfter någons egen vision, för skola, för lärande, för samhällsutveckling. 

Ingen tanke är mer eller mindre rätt, för det finns inget facit. Förhoppningen är snarast att dessa tankar, i skrift, ljud eller bild, ska väcka något i dig. Vill du dela med dig, så får du mer än gärna bidra med din egen tanke, lägg ett mail till skolvaren at gmail.com så plockar vi in det!

Ann-Gerd Nyberg, beteendeletare och lärare och nybliven farmor, delar med sig av sin vision för sitt nyblivna barnbarns skolgång. Nog så viktigt att tänka på de nyfödda, och även barnen som kanske inte ens finns i sinnevärlden ännu, när vi tittar på visioner för skolan. Inlägget publicerades initialt på Ann-Gerds egen blogg

Det nyfödda barnbarnets skola (Vision/version 1)

Läsåret 2021-22 börjar mitt första barnbarn i skolan.

bild-12 - version 2 Till dig, mitt älskade barnbarn!
Kanske ser ditt växande i skolan ut ungefär så här:

Du och dina elva kamrater kommer att mötas i ett inspirerande läranderum ca 3-4 timmar per dag. Där finns två pedagoger med olika specialiteter. En av dem är filosofiskt, själsligt, poetiskt och musikaliskt lagd. Den andra är fysiskt, konkret, vetenskapligt och tekniskt lagd.  Båda är kreativa och inspirerande. Dessutom är de kloka och inlyssnande samt genuint människointresserade. De är även goda förebilder i sitt sätt att samtala, samarbeta, samverka och samsas.

Efter lunch, avslappning och meditation beger ni er på besök 2-3 timmar i verkligheten utanför läranderummet. Verkligheten är er närmiljö. Ni vandrar i alla väder i de närmaste omgivningarna där iakttagelser och känslor samarbetar; ni upptäcker naturens under och bearbetar ert lärande både musiskt och vetenskapligt. Ni gestaltar tillsammans era nyvunna kunskaper i bild, dans, måleri och film. Naturligtvis skapar ni också hypoteser och provar dessa i olika försök och experiment. Verkligheten är också ert samhälle. Där besöker ni samhällets institutioner; sjukhus, ålderdomshem, räddningstjänst, reningsverk mm. Andra platser att undersöka är banker, fabriker, kontor, affärer mm.

Allt ni utforskar bearbetar ni i läranderummet. Ni samarbetar med andra läranderum på olika håll i världen genom de digitala verktygen. Ni utbyter era erfarenheter med andra människobarn från jordens alla hörn. Ert gemensamma språk är musiken, bilderna och engelska som utvecklas tidigt i din generation. Det ni lär vill ni även lära andra så er blogg lockar många besökare. En av de flitigaste besökarna är faktiskt jag, din farmor.

/Ann-Gerd Nyberg

Blir du nyfiken på #afkUmeå, så läser du mer och anmäler dig här:
https://skolvaren.wordpress.com/2014/12/10/afkumea-framtiden-skapas-av-mod-och-visioner/

Annonser