Varje åsikt har en barndom – Inför #afkUmeå

Posted on 15 januari, 2015 av

1


Inför #afkUmeå vars ramverk lyder Framtiden skapas av mod och visioner med en underrubrik om vilka yttre och inre rum som krävs för att möjliggöra detta, har vi bett ett antal personer om deras tankar kring detta. Tills #afkUmeå går av stapeln 30-31 januari kan du ta del av dessa reflektioner här på bloggen.

Vissa är väldigt övergripande om begreppen i sig, vikten av dem och vad det kan leda till om de får ta plats i ens liv, och andra är mer konkreta och lyfter någons egen vision, för skola, för lärande, för samhällsutveckling. 

Ingen tanke är mer eller mindre rätt, för det finns inget facit. Förhoppningen är snarast att dessa tankar, i skrift, ljud eller bild, ska väcka något i dig. Vill du dela med dig, så får du mer än gärna bidra med din egen tanke, lägg ett mail till skolvaren at gmail.com så plockar vi in det!

Lena Thurner, uppvuxen i Tyresö, har efter 30 år i ekonomyrket bestämt sig för att lyssna på sin inre kompass och satsa på socialt företagande, gästbloggar här om framtidsvisioner och formulerar sig även så att varje åsikt har en barndom, och det väcker mina tankar. Vad hör du, som är nytt för dig, när du läser nedanstående?

Som yogainstruktör brukar jag inleda med något tänkvärt och ofta citerar jag Buddha. I ett av hans citat står “Meditation brings wisdom; lack of mediation leaves ignorance. Know well what leads you forward and what hold you back, and choose the path that leads to wisdom.” Nu är jag inte bara yogainstruktör, utan jag är också mamma till fem barn, har höns och katt, civilekonom som arbetat större delen av mitt liv som Controller och har varit med om livshändelser som har gett mig mod att inte bara drömma utan faktiskt tro att jag tillsammans med andra kan nå min och andras framtidsvisioner.

För mig är definitionen av mod att rannsaka sig själv och se vem du verkligen är och sedan stå upp för det. Många av oss undviker in i det längsta att lyssna inåt för det är som om vi är rädda för vad vi kommer att hitta. Men jag antar att allt vi hittar är ytterligare en bit till vårt livspussel, för varje känsla har ju ett ursprung som har uppstått ur något. Varje åsikt har en barndom. Kanske gör vår rädsla för att undersöka roten till våra känslor och åsikter att vi återkommande fattar beslut som grundas på våra rädslor? Jag tror att om vi har modet att då och då utmana våra sinnen med att ställa obekväma frågor till oss själva kan det snarare berika oss. I förlängningen gör det kanske oss till mer hela människor. Utforska dina åsikter, känslor och värderingar och fråga dig själv om de verkligen är dina?

En vision kan för mig handla om att ha en tydlig och tilltalande framtidsbild, så tydlig att den kan kännas, vidröras, doftas och smakas. Om hur du vill att världen och livet i allmänhet ska se ut. Gandhi hade en vision, inte en målsättning. Mandela, likaså.

Våra tankar är något av det mest kraftfulla vi har och att ersätta de negativa tankarna med positiva är att skapa förutsättningar för positiva känslor. Vi vet att om vi har alltför många negativa tankar under en längre tid kommer de att sätta sina spår i den mentala hälsan och öka risken för ångestsjukdom och depression. Människan mår ju istället bra av att ha drömmar och mål i livet, något att brinna för. Men många har ingen dröm eller vision eller vet ens hur de ska förmå sig att skaffa det. Media har en stor skuld till den falska verklighetsuppfattning där man ska vara konstant lycklig och att lyckan skulle vara ett självändamål. Men vill vi må själsligt bra så är framtidsvisioner viktiga då de skapar starka positiva krafter som kan leda till goda förändringar på det personliga planet.

Så att stanna upp och lyssna inåt och fördjupa sin självkännedom under tystnad har därför en psykologisk aspekt. Jag tror att meningen med livet är att växa och mogna på det andliga planet och att vi måste ta oss tid att hitta de inre värdena. Annars är risken stor att vi upplever den tomhet som många människor känner idag, den existentiella tomheten. För livet måste ha en mening! Och att livet fyller ett syfte och att känna meningsfullhet.

Idag har de yttre värdena trängt undan de inre och fler och fler tappar tron på meningen med livet. Därför tycker jag att det blir så viktigt att vi upptäcker behovet av tystnaden och att vi vågar lyssna inåt och till vår själ, för det är bara här vi kan finna livets mening. Genom att hitta sätt som meditation, yoga eller avslappningsövningar och lyssna till ditt inre så ökar det själsliga välmåendet och därmed också den kroppsliga hälsan. Att ta sig tid att lyssna till själen är något vi alla måste prioritera om vi vill må väl och berika alla aspekter av vårt liv. Numera finns det tydliga vetenskapliga bevis för allt detta dessutom.

/Lena Thurner

Blir du nyfiken på #afkUmeå, så läser du mer och anmäler dig här:
https://skolvaren.wordpress.com/2014/12/10/afkumea-framtiden-skapas-av-mod-och-visioner/

Annonser
Posted in: #afk, #afkUmeå