Motivation att utveckla sina färdigheter – Inför #afkUmeå

Posted on 14 januari, 2015 av

0


Inför #afkUmeå vars ramverk lyder Framtiden skapas av mod och visioner med en underrubrik om vilka yttre och inre rum som krävs för att möjliggöra detta, har vi bett ett antal personer om deras tankar kring detta. Tills #afkUmeå går av stapeln 30-31 januari kan du ta del av dessa reflektioner här på bloggen.

Vissa är väldigt övergripande om begreppen i sig, vikten av dem och vad det kan leda till om de får ta plats i ens liv, och andra är mer konkreta och lyfter någons egen vision, för skola, för lärande, för samhällsutveckling. 

Ingen tanke är mer eller mindre rätt, för det finns inget facit. Förhoppningen är snarast att dessa tankar, i skrift, ljud eller bild, ska väcka något i dig. Vill du dela med dig, så får du mer än gärna bidra med din egen tanke, lägg ett mail till skolvaren at gmail.com så plockar vi in det!

Urban Gattzén arbetar med ledarskap och företagsutveckling, föreläser på skolor och har ett stort engagemang inom Ung Företagsamhet i Halland. 

Motivationen hos våra elever är den viktigaste faktorn för positiv utveckling av vårt samhälle.

”Gör om, gör rätt” är ett uttryck som används flitigt och det har knackat på dörren till skolans värld allt för länge utan att släppas in. Nu är det hög tid att dörren öppnas.

Hur svårt kan det vara när alla har gått i skolan och vi vet av egen erfarenhet vad som funkade för oss och vad som inte funkade. Alla lärare är stöpta i samma mall och är väldigt duktiga på det dom lärt sig under sin studietid. Under snart 10 år då jag föreläst på skolor, har jag fått bekräftat att lärare har ett stort hjärta likt folk inom vården, man har empati i överflöd. Absolut en god och fin egenskap, men man brister på en punkt. Arbetslivserfarenhet är en bristvara. Eleverna behöver kontinuerligt få träffa personer som gjort resan, gammal som ung.

Entreprenörskap handlar till stor del om företagande, dvs att ta sina intressen och kanske få till en försörjning av det man är duktig på och vill utveckla. I den bästa av världar kan det ge en framtida försörjning och man får automatiskt självkänsla och självförtroende som är två viktiga ingredienser för välmående.

För att motivera elever så måste fler dörrar öppnas under deras skoltid, och lärarna har nycklar till många dörrar, men långtifrån alla. Vi löser det inte genom att ”administrera mera”. Politikerna får lämna över till dom som är i verkligheten. För att få ut resultat så krävs att utbytet blir större med andra personligheter från det verkliga livet: Haka av dörrarna och låt oss vädra ut och få in friskluft, så kommer fler unga att vara motiverade att sugna på att utveckla sina egna färdigheter.

/ Urban Gattzén

Blir du nyfiken på #afkUmeå, så läser du mer och anmäler dig här:
https://skolvaren.wordpress.com/2014/12/10/afkumea-framtiden-skapas-av-mod-och-visioner/

Annonser