Besöket från Framtiden, del 5

Posted on 29 december, 2014 av

0


Besöket från Framtiden av Daniel Nordström
_____________________________

Del 5

”Självklart skulle det bli reaktionen om man bara angrep problemet från det hållet men här har vi återigen införandet av de psykologiska lösningarna”, sa han och satte händerna på bordet för att illustrera sin poäng. ”Att fortsätta med dagens mönster och bara ta bort en parkeringsplats vore ödestiget för den politiker som beslutade om det, men kombinera det med att fler tillåts jobba hemifrån och du minskar på så sätt mängden bilister som behöver en parkeringsplats i rusningstid. Det är redan bevisat att många personer, vars jobb går ut på att lösa problem och befinner sig i situationer där det inte finns några tydliga spelregler och utsatta mål, i sådana situationer hjälper inte högre lön eller hårdare bestraffningar. I sådana situationer blir det genomförda arbetet oftast bättre när tre stycken grundläggande behov är uppfyllda. Ett av dessa är att man rår över sin egen tid, man kommer och går när man vill så länge jobbet blir gjort, vilket gör att många kan jobba hemifrån och spendera mer tid med familjen.

”Du menar”, sa jag, och vände mig mot honom och försökte sammanfatta vad jag just hade hört. ”Du menar alltså att fler tillåts jobba hemma, och hålla på lite med vad de vill, kan komma och gå från företaget som de vill. Det låter fruktansvärt… flummigt”, sa jag och såg skeptiskt på honom.

”Jag vet att det låter helgalet men det fungerar och det fungerar fantastiskt bra. Tänk själv om du hade fått en arbetsuppgift, det spelar ingen roll hur du gör den och det spelar ingen roll när du gör den, bara det är klart till detta datum. Det som många tidigare kände att de hade ont om, var tid och mycket utav den tiden ägnades åt att transportera sig från hemmet till dagis, till jobbet, tillbaka till dagis, till affären och sen hem igen. När alla ska göra det samtidigt bildas det köer och alla bidrar till utsläpp. Minska på antalet som behöver transportera sig, resulterar i minskade utsläpp och sen kan du börja omvandla betong till gräs.”

Jag satt och tänkte och tyckte att det ändå lät ganska logiskt. Jag gillade själv att plugga hemifrån men visste att det ibland var skönt att ta sig någon annanstans och plugga, ett litet miljöombyte liksom. Men det är ju såklart skillnad att ha tillgång till ett kontor och veta att man måste vara där varenda dag.

Han fortsatte att berätta. ”När det sen gäller bostäderna så är de också bättre anpassade. Gamla hus har renoverats med bättre isolering och är på många sätt smartare med att det är lättare att kontrollera belysning och uppvärmning både i offentliga men också i privata bostäder. Hemelektroniken har förändrats till att det finns färre produkter som gör fler saker. Om du tidigare behövde fem prylar behöver du idag en som gör det alla de andra fem gjorde tidigare. Detta har minskat på avfallet av elektronik, miljöpåfrestningarna och dessutom blivit mycket uppskattat av många konsumenter. De är också enklare att reparera och byta ut enskilda delar om något går sönder. Förändringen kom när flera elektronikföretag började sammarbeta istället för att konkurera med varandra och lyckades på så sätt utveckla hållbarare och välanpassade produkter. Jag har själv även nyss investerat i en helt ny diskmaskin som diskar i ultraljud vilket inte behöver något varmvatten vilket då blir miljövänligare. Så den tror jag kommer bli stor inom ett par år.”

Annonser