EN PLATS ATT TRIVAS PÅ

Posted on 11 juli, 2014 av

1


– Vad är det bästa med att det är sommarlov nu?
Det är så typiskt mig att fråga min dotter sådana saker när vi sitter och äter glass den första sommarlovsdagen.
– Det bästa är att det inte är någon skola.
Hon dröjer en stund på den sista stavelsen och lägger sedan till:
– Nej förresten, skolan kommer jag att sakna. Det bästa är att det inte är några läxor och ingen stress.

Jaha, tänker jag, det bästa för henne är inte något som kommer, något hon får, utan något hon slipper. Det känns så sorgligt. Och sedan tänker jag att då har ju skolan misslyckats kapitalt. För min dotter är 15 år och klok som en bok. Hon har nästan bara A och B i sitt betygskuvert och även om det inte alltid är ett mått på klokskap så är det viktigt i den här världen vi lever i. Och hon är klok på så många fler sätt än de som går att mäta, hon är envis, empatisk, socialt kompetent och snäll. Och hon trivs i skolan. Hon kommer till och med att sakna den, men det bästa med sommarlovet är ändå att slippa den eftersom den innebär läxor och stress.

Där någonstans tycker jag att man har misslyckats. Barn och ungdomar stressas igenom skolan som är en stor och viktig del av deras liv. Resten av befolkningen läser självhjälpsböcker, går på yogakurser och dyra föreläsningar i stresshantering. Eller blir sjukskrivna, går in i väggen, glömmer bort var de parkerat bilen, går till terapeuten och börjar äta antidepressiva läkemedel för att kunna fortsätta snurra i alla rondeller och bära alla pärmar och passa alla tider.

Vi går omkring på ett runt klot som snurrar i universum och vi borde ha lärt oss mer än att lära våra barn och ungdomar att stressa och oroa sig och jobba dygnet runt och aldrig känna sig lediga. Hur kan det ens vara tillåtet med alla läxor som förväntas göras på kvällar och nätter och helger? Tänk om kassörskan på Ica fick med sig hem tre lastpallar fulla med cornflakespaket som hon måste prismärka när hon kommer hem från sin arbetsdag samtidigt som hon lagar mat till sina barn och diskar och tvättar och helt kan glömma att gå på något yogapass för hon måste också se över fryssortimentet och fundera på en bra slogan.

Jag tror att fler barn och ungdomar än min dotter trivs i skolan. Då har ju det första steget lyckats. Varför inte ta vara på det? Om någon trivs finns stora förutsättningar att lära. Och det borde gå alldeles utmärkt att lära sig saker under tiden man är i skolan. Saker som man självklart kan bära med sig vidare ut ur skolan och som kan utvecklas till kunskap. Men om man packar barnen fulla med stress och skuld och dåligt samvete för läxor de inte orkar, hinner eller vill göra så finns ju inget rum kvar till lärande och kunskap. Då tröttnar de. Fast det finns så bra förutsättningar. Något har gått helt snett. Det är självklart att man behöver vila och återhämtning för att må bra, för att kunna komma igen, för att orka ta nya tag, för att kunna lära sig något.

Jag tycker det är ett generalfel och rent ut sagt dumt att inte ta till vara på det faktum att många barn trivs i skolan, att inte se det som den största utmaningen att få alla barn att trivas. Sedan kan man fylla skoldagarna med meningsfulla stunder och låta barnen vara lediga på kvällar och helger. Då kommer de att trivas ännu bättre i skolan och lära sig ännu mera på köpet. Problemet med att barnen och ungdomarna knäcks av läxor och känslan att aldrig vara ledig är lika stort bland de som har det svårt som bland de som har det lätt i skolan.

Jag arbetade många år på en I Ur och Skur-förskola och där tänkte vi att om barnen fick vara mycket i naturen skulle de lära sig att tycka om naturen och då skulle de också lära sig att vara rädda om den. Som en trestegsraket. Om våra barn och ungdomar får trivas i skolan kommer de att gå dit med öppna sinnen och då kommer de också att lära sig saker. Mycket mer än nu när många bara vill slippa skolan. För jag tror faktiskt inte att det är skolan de vill slippa utan stressen och känslan av att aldrig vara ledig och fri. Att aldrig få återhämtning.

Glassen är slut men sommarlovet har bara börjat. Jag hoppas att alla barn och ungdomar får tid att vila, tid att vara, tid att upptäcka nya saker och tänka nya tankar och att skolan kan få vara en plats att trivas på för alla när det väl blir dags och sommarlovet går över i hösttermin.

Pia Kammeborn
Queen of Kammebornia
kammebornia.se

Annonser
Posted in: Gästbloggare