#afkAlmedalen 2014

Posted on 12 juni, 2014 av

21


Snart är det dags för årets Almedalsvecka. Om förra året var spännande är det nog ingenting mot för vad vi har att vänta under supervalårets demokrativecka. #skolvåren kommer så klart att finnas på plats för att lyfta frågor om lärande. Vårt mobila team består i dag av cirka tio personer, som kommer att finnas med till och från under veckan. Ju fler vi blir desto bättre! Kom gärna med och lyft lärandet genom bruset. Hör av dig om du vill vara med och hjälpa till!

Här kommer kort info om #skolvårens arrangemang i Almedalen 2014, #afkAlmedalen.

Elevröster samlas under #afkAlmedalen

Varje dag under Almedalsveckan, klockan 07.57 samt 12.03, publiceras elevröster på #skolvårens blogg.

Alla inlägg märks med hashtagg #afkAlmedalen. Vi hoppas nu att ni alla vill hjälpa oss att sprida elevernas röster och lyfta upp deras tankar, idéer och frågor i den offentliga debatten.

Låna ut ditt Twitterkonto till unga du möter och låt dem twittra ut sina tankar, idéer och frågor under#afkAlmedalenOch tipsa de unga du känner, som har ett eget twitterkonto, att twittra ut sina frågor och dylikt under #afkAlmedalen. Elevrösterna samlas i flödet och vi hjälper till att lyfta och sprida dem!

Sprid även klippen på bloggen i sociala medier, för in elevernas frågor i era samtal, reflektera över vad det de säger och vad det har för betydelse för det samhälle vi bygger för våra yngre generationer. Är du på plats i Almedalen – lyft elevernas frågor på seminarierna där ni deltar och för fram deras frågor till våra beslutsfattare. Hjälp eleverna med att få svar på sina frågor.

 

#skolvåren Walk n´Talk

Måndag till fredag kommer #skolvåren att arrangera Walk n´Talks, som kickas igång av inbjudna gäster varje dag. Vi utgår från Skeppsbron 6, utanför Fenomenalen, där du som deltar krokar arm med en annan deltagare. Ni får ett frågekort av oss och tillsammans samtalar ni om frågan medan ni promenerar längs strandpromenaden. I mål fångar #skolvårens mobila team upp er och ni får kort sammanfatta vad ni kommit fram till. Här är information om inbjudna gäster – men håll utkik, för det kan dyka upp fler överraskningar – och vilka tider vi ses:

18.00-18.30 Måndag 30/6

Per Kornhall (@kornknarr), skolutvecklare och debattör, startar vår första Walk n´Talk, tillsammans med Karin Aaseby (@Tankerfritt), skolpolitisk talesperson (s) i Värmdö.

Till eventet.

11.00- 11.30 Tisdag 1/7

Nina Wahlin (@Spirande), Vice ordf. för Centerkvinnorna i Stockholms län samt Riksdags-, Landstings- och kommunfullmäktigekandidat (C), startar vår andra Walk n´Talk tillsammans med Bodil Båvner, utredare SKL.

Till eventet.

10.00 – 10.30 Onsdag 2/7 

Anna Anu Viik (@hueligen), modersmålslärare i finska på Gotland, startar vår tredje Walk n´Talk tillsammans med Daniel Söderberg (@PEDS16), rektor och andre vice ordf. i Skolledarförbundet.

Till eventet.

14.15 – 14.45 Torsdag 3/7

Eva-Lis Sirén (@evalissiren), Lärarförbundets förbundsordförande, startar vår fjärde Walk n´Talk.

Till eventet.

14.00 – 14.30 Fredag 4/7

Lina Axelsson-Kihlblom, skolchef i Nyköpings kommun, startar vår femte och sista Walk n´Talk, tillsammans med tillsammans med Mattias Hallberg (@Mattiashallberg), ordf. Sveriges elevkårer.

Till eventet.

 

OBS! Tider och info om detta går även att hitta i Almedalsguiden. Ladda ner guidens officiella app och bygg ditt eget schema för årets demokrativecka (för iPhone/iPad) (för Android).

 

#afkMini

12.00 Måndagen den 30/6 bjuder #skolvåren in till en #afkMini för alla som är intresserad av lärande och skolfrågor. Vi träffas på S:t Hans skolas skolgård (S:t Hansgatan 32) och samtalar på en filt. Ta med dig dagens lunch och delta i att skapa ett givande lunchsamtal. Till eventet här.

Skolgården hyrs under hela veckan av iS!, som tillsammans med Gestaltakademin har olika arrangemang under hela veckan. Några av dem med inriktning på skolan och skolfrågor. Mer om det kan du läsa här.

Till eventet. 

 

Seminarier

#skolvåren kommer att delta på många olika arrangemang och seminarier under veckan, som vi ej själva är arrangörer till. Några av dem kan du läsa om här:

Onsdagen den 2/7 kl. 11.15 – 12.45 sitter #skolvårens Helena Roth i panelen för seminariet ”Kultur som stänger ute. Om (icke)-representationen av kulturarbetare med funktionsnedsättning.” Seminariet ska handla om hur talanger med funktionsnedsättning stängs ute från kulturens arenor samt hur detta kan förändras. Med i panelen finns också bland annat Caroline Helmersson Olsson (s) från utbildningsutskottet, Lars Ohly (v) från Kulturutskottet. Seminariet hålls på Mellangatan 45, i Kulturskolan Gotlands lokaler och arrangeras av Unicum Nordisk Design För Alla Center, SMoK, Share Music, Studieförbundet Vuxenskolan, Kulturskolan Gotland, Kulturskolan Stockholm och Kulturkommunikatörerna. Läs mer om detta i Almedalsguiden här.

Onsdagen den 2/7 kl. 16-17 planerar Helena Kvarnsell (@Helenakvarnsell), Marie Andersson (@opedagogen) och Per Falk (@perfal) att köra en klassisk knytkonferens, en s.k. TeachMeet, i St Nicolai ruin i Visby. Det är Gleerups och Handelskammaren som lånar ut platsen för att ge skolfolk en möjlighet till fortbildning och mingel samt allmänheten (media och politiker) en chans att lära sig lite mer om skolan och hur vissa skolor och personer organiserar sig och sitt lärande. Anmäl dig du också.

Tagg #afkAlmedalen

#skolvåren kommer att rapportera och föra samtal under #afkAlmedalen på Twitter under hela Almedalsveckan. Följ oss där och delta gärna genom att skicka med oss frågor och annat som du vill föra fram i debatten!

Vi ses i Almedalen och på #afkAlmedalen!

 

 

Annonser
Posted in: #afkAlmedalen14