Lärare, planering och information – ingen bra kombination

Posted on 26 maj, 2014 av

0


Krönikör: Malin Engelbrektsson

20140512-082542.jpgDet finns ett gäng på tre killar som via Youtube postar sketcher där de gör parodi på vardagssituationer. Nyligen såg jag deras senaste video ”Läraren”. Efter att ha sett den brast jag ut i skratt, för handlingen i sketchen speglade verkligen dagens lärare. Ja, åtminstone en del av dem (vilket är ganska många).

Ijustwanttobecool, som gruppen kallar sig, visade tydligt på hur lärare ofta kan bli förvånade när eleverna säger ifrån. Men det som mest stämde överens med alla de lärare jag haft genom åren, var att läraren i sketchen inte var särskilt bra på att planera eller betygsätta. Han bytte provdatum utan att informera eleverna om det och antog istället att de kunde göra provet ändå, eftersom de studerat matte så mycket på lektionerna redan. Vid betygsnacket drog han också upp det roliga systemet: om du fått A på alla uppgifter i ett ämne och sedan får ett C, så får du ett C i hela kursen. (Skolverkets älskade betygsättningssytem)

Överlag verkar inte lärare, planering och information fungera så bra. Jag vet inte hur många gånger jag varit med om att en pedagog inte informerat om ändrade provdatum, eller att de helt och hållet missat att berätta för en klass att en föreläsning kommer äga rum samma dag.

Så, varför sitter jag här och klagar? Borde inte elever kunna anpassa sig efter skolan, det är ju trots allt dit de går för att lära sig saker och ”då ska de göra vad skolan säger”. Ja, så kan man tycka. Däremot måste man som en av skolans medarbetare också ha förståelse för att eleverna har ett liv på fritiden, som kan behöva planeras och struktureras upp.

Min lösning på detta, rätt enkla problem, är att lärarna behöver bli bättre på att planera. Lektioner, föredrag och prov behöver skrivas in i kalendern i rättan tid och informeras till eleverna vid samma tidpunkt de bestämts. Varför inte utse en person i lärarteamet som ansvarar för ett sammanställt utskick till alla skolans elever, där all relevant information finns? I och för sig finns det redan sådana system runt om i skolorna, å andra sidan kanske en uppdatering behövs.

– Vissa lärare har superkraften att planera och informera hur bra som helst (och vara tydliga i det), medan andra är helt ute och surrar på hal is. Mitt råd? Duktiga lärare; dela med er av era tips för en effektiv kommunikation med eleverna gällande planering och informationsläpp till era mindre strukturerade kollegor.

– Ijustwanttobecools video hade aldrig gjorts om det inte låg någonting i dess budskap.

Se klippet här: https://www.youtube.com/watch?v=-6mmh1EAY6Q

Annonser
Posted in: Uncategorized