Låt oss samlas för demokrati och fred

Posted on 5 mars, 2014 av

0


Dagens gästblogg är skriven av Fredrik Karlsson (@valaret2010)

Under förra veckan kom det ett erbjudande via twitter om att skriva för skolvåren. Ämnet skulle beröra hur man kan arbeta med demokrati i skolan. Sedan dess har vi haft en dramatisk utveckling som jag inte tror har lämnat någon oberörd. Under helgen kom uppgifter om att ryska trupper hade gått in och tagit kontrollen över Krim halvön i Ukraina. Uppgifter som inte bara har skakat Europa utan hela världen. Att inte låta en så allvarlig utveckling som vi nu ser i Europa färga en artikel om demokratiarbete i skolan vore inte bara fel. Det vore ett hån mot alla de som arbetar för demokrati i världen i allmänhet och i synnerhet alla de människor som riskerat sina liv för demokrati och mänskliga rättigheter runt om i Ukraina.

Nu om någon gång måste vi stå upp för demokratin och de mänskliga fri- och rättigheterna. Nu om någon gång måste vi samla oss och stå upp för det fria och öppna samhället. Låt oss stanna upp och reflektera en stund. Låt oss ta en paus från den skoldebatt som förs. Låt oss ta paus från det vi håller på med i skolan. Låt oss samlas för demokratin. Låt oss samlas för de mänskliga rättigheterna. Låt oss samlas för freden. Låt oss tillsammans hantera de frågor som finns hos barn och ungdomar utifrån vår bästa samlade förmåga.

Demokratin behöver allas våra krafter mer än någonsin. De mänskliga fri och rättigheterna behöver allas våra krafter mer än någonsin. Vi kan göra skillnad här och nu. Vi kan göra skillnad för ett mer demokratiskt och fredligt samhälle baserat på värme och mänskliga rättigheter. Vi kan göra skillnad för de barn och ungdomar som nu känner oro inför utvecklingen i omvärlden. Låt oss göra skillnad. Vi kan diskutera metodik. Vi kan diskutera hur vi ska använda informations- och kommunikationsteknik i undervisningen, till exempel för att låta eleverna vara med och planera lektioner via wiki. Men. Det är i verkligt skarpa situationer som denna där vårt demokratiska förhållningssätt verkligen sätts på sina stora prov. Det är i verkligt skarpa situationer som denna som vår förmåga att stå upp för demokratiska värderingar ställs på sin spets. Det är i verkligt skarpa situationer som denna som vår förmåga att ta tillvara och efter bästa förmåga försöka lugna oro och besvara frågor hos barn och ungdomar över vad som händer i omvärlden. Det är i verkligt skarpa situationer som denna som vi behöver samarbeta för demokratins skull. Samarbete och dialog är vägen till det demokratiska klassrummet.

Fredrik Karlsson
Nyutexaminerad lärare i SO, Fysik och Teknik
Besök även Fredriks blogg.

Annonser
Posted in: Uncategorized