Årskrönika: #skolvåren 2013

Posted on 31 december, 2013 av

1


I möten kan allt hända. Men ingen av oss anade vad mötet på twitter, en februarikväll 2013, skulle leda till. Där och då startade något som har engagerat mängder av individer, och kanske provocerat ännu fler. Med syfte att mötas i samtal som tar utgångspunkt i frågan “Varför skola?” har många tankar stötts och blötts. Och otaliga nya vävar börjat spinnas.

Det här året har bjudit på väldigt många möten. De har lett till nya tankar både i stort och smått. Aldrig kunde vi väl tro att det skulle hända så mycket på så kort tid. När det nu är dags att avsluta ett år och påbörja nästa vill vi summera och samtidigt reflektera över vad det är som har hänt under #skolvårens första tio månader.

Det som löper som en röd tråd genom det här året är just möten. Ofantligt många möten som i sin tur har lett till nya möten där allt fler har engagerat sig i vår gemensamma framtid. Möten som ägt rum på många olika plan och arenor, både i sociala medier, framför allt Twitter och Facebook, men även bortom tangenterna; våra #afkSkolvåren-arenor. Där träffas vi fysiskt, samutvecklar och byter tankar, det har varit helt fantastiskt och fortsatta möten i sociala medier ges nya dimensioner.

Det har blivit en hel del tidningsartiklar under året – och läser vi alla så har vi åtminstone sju versioner av hur #skolvåren startades på sju olika orter. Det finns ännu inte några gängse regler för hur vi talar om något så okonventionellt som att människor från helt olika platser i landet möts på Twitter och startar en rörelse som drivs framåt genom många olika människors engagemang helt utan en fast fysisk plats eller en spikad agenda.

Det är häftigt att sitta på bästa åskådarplats och se hur något tar fart av sig själv, helt utav den kraft som samlades när några få lyckades hitta varandra. Den lilla snöbollen vi satte i rullning har aldrig stannat och ju fler snöbollar som slås ihop desto starkare blir rörelseenergin. Lottie och Ninna träffades under #afkVarberg i juni. Under hösten har de samarbetat med sina klasser. Lottis från Svenska skolan i Riyadh och Ninna från sitt klassrum i Umeå. Under #afkVarberg möttes också de som numera driver Skolsmedjan. I Varberg mötte vi även Susanne Tobiasson, Heléne Johannesson, Åsa Minoz, Sara Modig och Michael Sillion – som alla bestämde sig för att följa med och skapa #afkAlmedalen13 tillsammans med Fröken Ann och Helena. Susanne & Therese med flera svarade för fastlandssupporten då vi andra befann oss på Gotland. Under Almedalsveckan stötte iS (Initiativ Samutveckling) och #skolvåren ihop och vi har sedan dess gjort #afkSkolforum ihop. Fler projekt är på G. Under sommaren skrevs också en debattartikel som publicerades i minst sex lokaltidningar, med bland annat Johan Ronnestam och Anders Härdevik, som tidigare gästföreläst på #afkSkolvåren.

Mycket har hänt, att räkna upp alla betydelsefulla ögonblick blir långt. Som en mer övergripande iakttagelse tycker vi oss se ett försiktigt skifte i samtalen. Många fler som svarar på ”Varför skola?” och som tar avstamp i det när vidare debatt förs. Nu hoppas vi att 2014 ger utrymme för ännu fler #skolvårare, ännu fler möten och ännu fler samtal!

En viktig mötesplats  är #skolvårens blogg. Där har vi möjlighet att överbrygga tid- och rumshinder och samtidigt samla många röster på ett ställe. Där har, i skrivande stund, 462 blogginlägg publicerats. Merparten av dem är av gästbloggare eller består av andra bloggares texter som vi lyft fram.

Närmare 100 000 träffar på tio månader, över 3,500 prenumeranter och över 500 kommentarer på vår blogg i år. På Twitter följs vi av 2671 följare och på Facebook gillar drygt 700 vår sida. En stark samling av #skolvårare som tillsammans för upp skoldebatten på systemnivå.

Vi har haft några artikelserier, bland annat “Varför skola?” och “Vad är kunskap?”. Där har gästbloggare delat sina tankar på det gemensamma ämnet. Nu senast har vi kört en julkalender där gästbloggare delat med sig av ett skolminne. Vilka fantastiska minnen vi fått ta del av! Allt från riktiga julsagor till berörande berättelser med inspirerande budskap. Den 20 december publicerades Benjamin “Beppe” Singers lucka och han slog alla rekord vi hade på bloggen. Med totalt över 10,000 träffar och som mest 4,619 träffar på en dag har Beppes inlägg berört absolut flest läsare på den här bloggen i år. Om du inte läst inlägget än så rekommenderar vi starkt att du gör det nu!

En återkommande fråga som Back Office får är “Vad vill #skolvåren?”. Och så här i slutet av en årskrönika hör det till traditionen att berätta vad vi siktar mot kommande år. Men #skolvåren är ingen traditionell rörelse och det finns inga självklara svar. #skolvåren är en ansvarsrörelse (tack Anders Härdevik för den beskrivningen!), en förändringsrörelse, en opinionsbildarrörelse. #skolvåren är en underground-rörelse, en bottom-up rörelse, en proaktiv rörelse. Vi vill först värna om det reflekterande arbetssättet – att vi alla är med och reflekterar över vad vi egentligen vill med skolan för att vi ska komma till stånd med en bra och hållbar förändringsidé för ett hållbart lärande samhälle. Vi måste alla fundera över vad vi säger, det vi gör och vad vi vill för att det ska ha bäring. Och just nu färgas debatten och göranden mest av “my way or the highway”-attityder samt “nånnannanismen”-bortförklaringar. Så här kan vi inte fortsätta. Vare sig med hur skolan är uppbyggd eller hur vi tänker oss att vi ska fortsätta utvecklas. Så som ett steg vill vi värna om mötet, om samtalet och om att belysa vad vi alla har gemensamt. Och vi är helt säkra på att vi kan hitta gemensam grund om vi alla börjar med att fråga oss “Varför?”.

Närmast i tid ligger #afkHuddinge. 14-15 februari smäller vi upp dörrarna till vår fjärde #afkSkolvåren. En afk som samskapats mer än någonsin tidigare i utformningsskedet. Vi startade utan färdiga planer och exakta hållpunkter. Tillsammans med människor som velat delta har vi sedan utformat det som vi hoppas kommer att bli vår bästa #afkSkolvåren hittills. Tider och skelettet till ett program hittar du här. Namn på gästföreläsare samt mer detaljer släpper vi lite då och då, för att behålla några överraskningsmoment samt även möjligheten för dig och andra att vara med i skapandet. Ett namn på en gästföreläsare har vi hittills släppt: Benjamin “Beppe” Singers, programledare till Hjärnkontoret och författare till #skolvårens mest lästa inlägg. Anmäl dig här. Hoppas vi får en chans att möta just dig i Huddinge!

2014 är valår, så vi har ett mycket spännande år att se fram emot. Att #skolvåren kommer att göra #afkAlmedalen i år igen är klart! Vi hoppas att så många som möjligt av er vill vara med och hjälpa oss sätta spotlighten på skolfrågan ur olika perspektiv. Förhoppningsvis får vi fler än Tomas Tobé att nämna #skolvåren som det som påverkat mest under Almedalsveckan under 2014.

#skolvåren är, som vi tidigare skrev, en ansvarsrörelse. Tillsammans kan vi uträtta stordåd. #skolvåren är vad vi alla gör det till och därför hoppas vi att du och alla andra vill engagera er. Kom med idéer, ut och skapa, gör en egen #afkSkolvåren, skriv ett blogginlägg, håll en föreläsning, ställ frågan “Varför skola?” och få människor att reflektera. Är du en fantastiskt skribent och vill skriva debattartiklar? Vill du sköta hemsidan eller bloggen? Har du egna fantastiska idéer på hur vi går framåt? Kom med dem! Vi gör detta tillsammans! Och vi välkomnar alla som vill engagera sig med öppna famnar!

Med detta vill vi önska er alla ett gott slut – och gör ett fantastiskt nytt år!
Varma hälsningar
#skolvåren Back Office
Susanne Ahlstrand
Fröken Ann
Helena Roth
Therese Linnér

Annonser
Posted in: #skolvåren