”Varför skola?” signerat Carolina

Posted on 5 november, 2013 av

0


Varför ska man gå i skolan? Gå upp tidigt varje morgon och åka till samma trista klassrum, lyssna på samma människor dag ut och dag in är väl något om de flesta skulle tycka att det skulle kunna bli lite uttjatat. Så varför måste man? Man går i skolan för att lära sig, för att få de kunskaper man behöver för att klara sig senare i livet, för att få en utbildning som leder till jobb, och jobb leder till pengar osv. Men jag ser också en social sida av det hela.

Som Fröken Ann nämner i sin krönika på skolvårens hemsida så blir skolan en typ av barnförvaring, eftersom föräldrarna måste jobba hela dagarna och barnet kanske inte kan vara hemma själv. Sedan utvecklas ju det till en utbildning både för att få kunskap men som jag ser det också social kompetens.

Du blir placerad med typ 20 andra elever, oftast både killar och tjejer. Sen måste du stå ut med de fem dagar i veckan större delen av året, det blir ofta grupperingar, vissa är tystare och lugnar än andra, några kanske har gemensamma hobbysar eller något. Man blir placerad och formad efter varandra i tidig ålder, sen utvecklas man och ändras med tiden. Vissa blir mobbade, varför då? Vissa är mycket ensamma, några syns och hörs mycket, och andra följer de som syns och hörs osv. Man blir utsatt för många sociala test under ens nio år i grundskolanskolan och även tre år på gymnasiet som formar en till det man är senare, vissa håller samma spår hela vägen medans andra ändrar på sig och kanske hittar något som man trivs i. Det är lite som en mildare veriation av tv pogrammet Big Brother, eftersom det faktiskt är lag på att gå i skolan.

Man är tvungen att ta sig upp ur sängen fem dagar i veckan och gå till skolan, det är en lag. Man är fast, man kan inte välja klasskamrater eller lärare, man får helt enkelt gilla läget. Samma sak med Big Brother, man sitter fast med okända personer i hundra dagar. Skillnaden mellan de två är att vi inte är med våra klasskamrater dygnet runt och även att vi inte bara kan gå därifrån om något inte skulle passa. Visst så kan man ju byta skola, men det är ju inget man gör en gång per månad bara för att man inte kommer överens med någon enstaka person, det kommer alltid finnas folk som man inte passar bra med.

Men så varför går vi i skolan egentligen? För utbildningen är ju en självklarhet, det skulle ju bara jobbigt för en läkare att rädda liv utan att veta hur man gör. Men det är ju så mycket mer än att bara lära sig något. Så skolan som vi går i idag är som ett socialt experiment.

Carolina 9A, Bällstabergsskolan

Annonser
Posted in: Varför skola?