”Varför skola?” signerat en åttondeklassare

Posted on 1 november, 2013 av

0


Varför har vi egentligen skola? Varför kan man inte börja jobba på en gång?

Skolan har alltid varit till stor hjälp men nu utbildar vi samma grejer i skolan, i gymnasiumet väljer vi inrikning som påverkar hela vårat liv. Varför kan man inte pröva på ett nytt jobb på en gång utan att behöva gå i universitet i 3 år, kan man inte få en snabb utbildning på jobbet och få erfarenheten samtidigt. Vårann undervisning i grundskolan och gymnasiumet tar ungefär 12 – 14 år vilket är en väldigt lång tid. Man borde inte behöva lägga på 2 – 4 år för ett nytt jobb, som till exempel på medeltiden hade du friheten att bli lärling. Nu har man inte tid med lärlingar och allt måste gå snabbt och smidigt.

Men nu har vårt samhälle utvecklats och då måste skolor också utvecklats. Nya jobb kommer alltid komma som man behöver kunskap som tar år istället får månader som t ex programmerare, ingenjörer och forskare. En programmerare behöver lära sig dataspråket och tekniken inom det jobbet för att kunna bli bra på det och professionella. Nu för tiden vill man ha färdigt utbildade människor så dom slipper slösa tid på lärlingar.

Redan nu som ungdom längtar jag till att få ett jobb och egen ekonomi. Jag själv ser skolan som ett hinder för den kanske är lite för lång, som t ex i vissa andra länder är det bara upp till sjuan. Visst är det svårare i skolan men det kräver inte lika mycket tid.

Så varför kan man inte börja jobba på en gång? Jo för vi har fått nya jobb som kräver års kunskap och om vi inte går i skolan i vårt samhälle får vi inget bra jobb senare i livet, för i vårt utvecklade samhälle måste man planera och tänka framåt.

En elev i åttan, Bällstabergsskolan

Annonser
Posted in: Varför skola?