”Varför skola?” signerat Ellinor

Posted on 30 oktober, 2013 av

0


Alla går i skolan varje dag, så är det bara. Alla svenska barn har skolplikt, dvs att det är lag på att man måste gå i skolan. Som barn får man lära sig av sina föräldrar att alla barn måste gå i skolan för att lära sig, men varför ska man lära sig? Man kan väl lika gärna lära sig av sina föräldrar och gå i deras fotspår. Och är det egentligen de rätta svaret på varför vi går i skolan? Som barn accepterar man det tills man börjar bli lite äldre och det kommer mer och mer utmaningar i skolan, fler uppgifter och lektioner. Vad är egentligen vitsen med att vi lär oss tallinjen i matten, varför lär vi oss skriva sagor i svenskan? Varför har vi trädslöjd, hur många gånger i mitt framtida liv kommer jag bygga en pall när det går att köpa på Ikea?

Men det finns anledningar till varför vi går i skolan, det finns rätt så många när man tänker efter. Det är vi barn som är framtiden, hur det kommer gå i framtiden är vårt ansvar. Det är även vårt ansvar att utveckla samhällen och jorden. För att kunna ta hand om vår jord och vår framtid måste vi utveckla många människor och dess talanger. Alla kommer inte kunna sitta i riksdagen och vara de som styr och pratar för Sverige. Det behövs massor av andra olika talanger, hur skulle vårt samhälle klara sig utan yrkeschaufförena, eller försäljare i butiker. Alla behövs och i grundskolan får man dels lära sig grunder som är bra att alla lär sig för att kunna leva i samhället som de fyra räknesätten för att kunna betala räkningar och hantera pengar, eller hemkunskap så vi ska ha någon koll på hur man tar hand om sin ekonomi, eller hur man tar hand om hemmet. Men det är så många olika ämnen i skolan och alla kommer inte ha användning av alla i framtiden men i och med att vi har så många olika ämnen kan man hitta sina starka sidor och även sina svaga sidor och utifrån det få hjälp till vad man sedan ska välja att jobba med.

Vissa ser det som ett ställe att göra av alla barn och ungdomar, ett ställe där barn och ungdomar kan lära sig hur man ska bete sig och vad som är rätt och fel. Man kan framför allt märka på äldre att det tycker att skolan bara är lek nu för tiden, för på deras tid var det så att man gick i skolan för att lära sig läsa, räkna och uppfostran för att sen kunna skaffa sig ett jobb.

Vissa tycker att det bara för att man ska lära sig och bli duktig, kunna få ett bra jobb och i sin tur gott om pengar. Att skolan inte alls ska vara rolig, du är bara där av en anledning och det är att bli duktig. De tycker att man ska sätta stora krav på eleverna att vara duktiga.

Andra ser det som att vi går i skolan för att hitta motivationen och viljan till att lära sig och utvecklas. För utan motivation och vilja kommer man inte komma så långt. Men för att hitta viljan och motivationen måste man hitta något man brinner för något man tycker är intressant och något man verkligen vill göra. Det kan man få hjälp med i skolan som jag var inne på där innan att man måste testa på och sen hitta sina starka sidor. Seth Godin höll till exempel ett tal i Teds talkshow där han säger det att det är fel att inte låta eleverna vara kreativa och utveckla sig själva.

Jag tycker att vi går i skolan för att förbereda sig in för vuxenlivet få någon form av koll på vad som händer sen. Vi går även i skolan för att hitta en motivation en glöd till att vilja utvecklas och vilja bli bra på någonting. Dagens skola är tyvärr snarlik den gamla kristna skolan man tar inte alltid hänsyn till var och ens behov, det som är väldigt duktiga saknar extra uppgifter som hjälper en att bli ännu bättre och utvecklas på en högre nivå. De som har svårare i skolan får inte heller alltid hjälp med de som har svårt med. Skolan har en viss nivå som är tänkt ska passa alla men då är det inte, många elevers talanger tas ifrån dem då de inte utvecklas och de som har svårt tappar sitt självförtroende till att de faktiskt kan.

Jag tycker att skolan borde börja tänka om lite, så att alla elever får det stöd de behöver. Skolan ska inte handla om att man ska vara bäst, ha höga betyg du går i skolan för att utveckas och skapa en bild till vad du vill ha för framtid. Det tycker jag är det viktigaste anledningarna till varför vi faktiskt går i skolan.

/ Ellinor 8A, Bällstabergsskolan

Annonser
Posted in: Varför skola?