Artikelserie ”Varför skola?” signerat Helena Roth

Posted on 25 september, 2013 av

3


Varför skola?
En fråga som är uttjatad för många. Men inte för de stora massorna, trots allt. Vågar nog påstå att det är en överväldigande majoritet av människor som aldrig ens tänkt tanken.
Själv har jag det. Tänkt tanken alltså. Det har jag gjort länge. Och jag har ett svar, ett svar jag har förmedlat tidigare, t ex i min framtidsvision. Dock tänkte jag faktiskt ge mig i kast med frågan ännu en gång.
För om du frågar mig ”Varför skola?” just nu så svarar jag att mänsklighetens överlevnad hänger på det. Jag tror vi kan bättre än idag. Jag tror inte vi nått vår samhälleliga topp, utan jag är övertygad om att det går att göra bättre än så som det ser ut idag, framför allt om jag tittar globalt.
Jaha, men hur kan det vara svaret på frågan ”Varför skola?” då?
Jo, jag tror nämligen att vi behöver alla individer. Alla och envar besitter något som hen fullkomligt briljerar på. Men vi – läs: samhället – varken uppmuntrar, utmanar eller uppmanar individen tillräckligt mycket idag, för att alla människor blir det som de skulle kunna bli. Det finns alltför många människor som aldrig blommar ut i sin fulla potential.
Och jag vill inte skylla individen för detta. Lika lite som jag vill skylla föräldrar, lärare, rektor osv för det. Däremot vill jag hävda att det är ett inbyggt systemfel i det vi kallar skolsystemet. Det är ett systemfel som håller oss från ett livslångt lärande och inte möjliggör ett hållbart lärande samhälle.
Därför frågar jag ”Varför skola?”. Med frågan hoppas jag så frön hos fler individer, som börjar fundera och reflektera. Det i sig kommer göra att vi kommer en bit närmre min dröm om ett lärande samhälle. Och varje steg närmre gör skillnad.
Det går att säga allt detta på ett annat vis också, och det lyckas Kid President med. Så jag lämnar över till honom med uppmaningen att bli lite mer awesome!

Keep learning people!

Annonser
Posted in: Uncategorized