Vi väntar inte längre – Skolriksdagen 2013

Posted on 24 maj, 2013 av

0


För några veckor sedan hölls den årliga SKL-hållna Skolriksdagen. Sociala medier fylldes med tankar och funderingar från de som deltog och på Twitter väcktes många diskussioner till liv under taggen #skolriksdag.

På bloggen Tänk Om har skribenterna delat med sig av tankar, tips och inspiration från de två dagarna på Waterfront i Stockholm. En av skribenterna är Anne-Li Stjernholm, som bland annat gör denna reflektion:

Var är visionen? Framtidsperspektivet? Varför är vi så begränsade i vår idé om skolan och hur skolan ska vara? Begränsar det inte oss när vi försöker förbättra den – oavsett vart vi vill ta den? Frågor som: ”Varför har vi skolan?”, ”Vad är lärande?” lyser med sin frånvaro. Är vi fast i ett ramverk där vi lappar och lagar i stället för att fundera över hur det kunde se ut i stället? Är det dags att förändra skolan i grunden? Jag undrar vad vi väntar på.

Vi väntar inte längre, ropar vi på #skolvåren. Varför skola är vår paradfråga. Många #skolvårare har vi blivit ute i landet och vi blir fler hela tiden. Vi har även börjat ta mark internationellt. Senast nu i veckan blev Helena Roth publicerad i Alan Seales nyhetsbrev, som går ut till prenumeranter runt om i världen, där hon berättar om #skolvårens arbete för att skapa ett hållbart lärande samhälle.

Johan von Gerber, som även han skriver på Tänk Om, berättar om Carin Götblads föreläsning:

Carin fördjupade sig i ledarskap och hur det var att som första kvinna leda Länspolisen i Stockholm. Carins främsta tips för ett lyckosamt ledarskap var att involvera personal underifrån, att söka chefsposter i områden som inte fungerar – då kan du inte misslyckas! – och till sist att belöna dem som gör bra saker istället för att jaga dem som inte gör sitt bästa.

Positiva belöningssystem. Tänker vi på det lite så är det ju så självklart. För visst använder vi vuxna dem i många olika sammanhang för att motivera barn. Beröm dem som gör något bra, ignorera dåligt beteende. Behaviorismen i sin linda. Borde vara lika självklart när det handlar om att leda organisationer. Tänkvärt!

För er som vill fördjupa er än lite mer i Skolriksdagens event så har SKL sammanställt en konferensdokumentation på den här sidan. Här finns presentationer att ta del av, allt lättöverskådligt uppdelat på sidan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser
Posted in: Uncategorized