Varför Nationella Prov – gör din röst hörd!

Posted on 18 maj, 2013 av

1


Disskussioner runt Nationella Provet har aldrig varit hetare. Skolverkets handlande mot 17-årige Elias Giertz har väckt starka känslor. Bakgrunden till #skolverketgate kan du läsa om nedan. En mycket intressant fråga som blivit het i och med detta är denna, som bland annat Pernialla Nordberg resonerar om på #skolvårens FB-sida:

Skärmbild_2013-05-18_10_40

Så här skriver forskaren och lärarutbildaren Elza Dunkels på sin blogg om hela affären:

… den viktigaste frågan för utbildningsväsendet är att diskutera hur i hela friden vi kan acceptera att det finns prov som eleverna inte får prata om. Ur lärandesynpunkt är det mycket allvarligt. Ett provtillfälle ska vara ett lärtillfälle. Annars kan det inte motiveras. Att sålla agnarna från vetet och föra vara och en till hens rätta fålla är inte skäl nog. Det är ett skäl, ja, men det är inte ett skäl som kan stå för sig självt. Utbildningsväsendet borde ha följande inställning till prov: Det här är ett nödvändigt ont som vi inte har lyckats lösa på något annat sätt ännu. Prov behövs, tills vi har kommit på något bättre sätt att bestämma vilka som ska få gå vidare till högre utbildning. Och så länge vi har detta nödvändiga onda måste vi se till att varje provtillfälle också är ett lärtillfälle. Allt annat är slöseri med elevernas tid och visar på bristande respekt för eleverna. Och motverkar utbildningens syfte. Och då har jag inte ens nämnt de elever som verkligen far illa av prov; elever som blir nervösa, elever som inte klarar att läsa, elever som inte klarar att läsa under press, osv.

I bakvattnet av denna affär står frågan tydligare än någonsin: VARFÖR Nationella Prov? Många kritiska röster har höjts om dessa prov innan och frågan är vilket syfte de tjänar. Kostar det mer än det smakar? Vad är fördelarna med NP? Hur ser du på Nationella provens varande eller icke varande? Gör din röst hörd! Skriv ett inlägg på din egen blogg och länka till detta inlägg (Länk: http://skolvaren.se/2013/05/18/varfor-natione…-din-rost-hord/), så vi kan samla rösterna och göra en analys av inställningen till Nationella Proven. Har du ingen blogg? Skriv ett inlägg och mejla oss på skolvaren @gmail.com så publicerar vi din åsikt här. Låt oss ta ett rejält grepp kring Nationella Proven och faktiskt försöka komma fram till Varför vi har dem så at vi kan ta reda på Hur de bör utformas – om de ens bör vara kvar. Läs även andra bloggares åsikter om ,

Bakgrunden till #skolverketgate:

Den 4 maj skrev 17-årige Elias Giertz ett starkt kritiskt inlägg där han berättar hur det känns att vara elev och bli utsatt för dessa prov. Ja, utsatt är den rätta beskrivningen av hans känslor. Han kritiserar bland annat proven för att vara omoderna i sin utformning och ta alldeles för lite hänsyn till elevernas vardag. Responsen på inlägget blev stor och Giertz startade ett upprop för att modernisera proven. Uppropet är fortfarande aktuellt och går att skriva under här.

Den 16 maj berättar Giertz hur han blivit uppringd av Skolverket och uppmanad att plocka bort information från sin blogg. TV4 Nyheterna rapporterar om detta och frågan ligger snart på allas läppar; ”Hur kan Skolverket försöka cencurera en 17-åring?”. På Twitter får hela affären namnet #skolverketgate. Se TV4 Nyheternas inslag här.

Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke uttalar sig i TV4 Nyheterna om Skolverkets agerande: Se TV4 Nyheternas inslag här.

Och efter kritik från Tobias Tobé backar Skolverket. Men inte helt, menar Giertz. Se TV4 Nyheternas inslag här.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser
Posted in: Nationella Prov