En åttondeklassares syn på skolan

Posted on 12 april, 2013 av

0


Vi skall tala med eleverna, inte om. Därför kommer här ett inlägg från Nathalie Ankar, elev i åttonde klass, som skriver om sin syn på kreativiteten i skolan:

Kreativitet, alla har vi det. Många visar det bättre än andra men det finns i oss. Varför då ta bort all kreativ undervisning från skolan? Matte och biologi anses vara viktigast av alla ämnen i skolan, men är det verkligen så?

Såklart är det viktiga ämnen för att ”lyckas” i livet. Men musik, bild och slöjd är minst lika viktiga. Att kunna skapa och tänka själv utan att sitta ner vid en bänk, det är också en livsviktig lära. Lika viktigt som det är att lära sig att läsa och skriva.
Jag personligen är en mycket kreativ person, att sjunga och spela på min gitarr och att rita och skapa musik är det bästa jag vet. Men att sitta inne i ett klassrum och bara lösa grejer och förväntas vara perfekt är jag helt emot.

Som min lärare förklarade för mig: ”Kommer ni ihåg när man var liten och lekte att man ägde en affär eller bibliotek och man hade inget att leka med utan allt fanns i huvudet och man kunde göra det i timmar! Men nu så kan ni inte ens komma på en egen ide till slöjden!” Och hon har rätt, skolan har tagit bort vår kreativitet och istället får vi läsa böcker och sen ett prov på det två veckor senare. Och om man inte klarar det så är det kört.

Vi må har vuxit upp vissa av oss, och valt egna vägar och tänkesätt i livet men att tänka och skapa själv borde alltid finnas i oss oavsett ålder. Vi borde få färre lektioner då vi får sitta i en bänk och svara på frågor som vi aldrig kommer använda i verkliga livet. Och fler lektioner då vi använder vårt ”barn-tänk” och fler slöjd-, blid- och musiklektioner. Lektioner då vi kommer på minst tio idéer på en fråga.

Som sagt, vi må har vuxit upp men vi har alla vuxit upp med att vara kreativa. Och trots vår ålder så är vi fortfarande samma barn som lekte med ett visuellt kök eller bibliotek. Snälla ta inte de barnen ifrån oss! För det är inte ni vuxna eller skolministrar som ska ha jobb i framtiden utan det är vi barn, så snälla lyssna på oss. Vi vet garanterat vad som är bäst för oss!

Annonser
Posted in: Gästbloggare