A B C D E F Fx

Posted on 5 april, 2013 av

2


Den 14 februari i år startade Micke Gunnarsson en undersökning på sin blogg. Rubriken på inlägget var ”Vad fan tycker vi egentligen!!?? Snälla lärare hjälp mig förstå….” Micke ville med undersökningen ”få en känsla” av hur opinionen för betyg i lägre åldrar ser ut. Han reagerade på Moderaternas förslag att införa betyg från 3:an. Han tyckte inte att han kände igen bilden av att betyg skulle gynna de yngre  eleverna eller deras kunskapsutveckling.

Snart två månader senare har 847 personer svarat på Mickes fyra frågor om betygsättning. Det fattas några hundra för att undersökningen skall uppnå den pikanta  siffran för att räknas som mer säker. Sedan vore att kalla undersökningen statistiskt säkerställd lite väl att ta i. Det går så klart att spekulera mycket i vilka åsiktstyper som regelbundet besöker Gunnarssons blogg och därför mest sannolikt är överrepresenterade i undersökningen. Men ändå… 847 personer är inte att underskatta. Och procenten talar sitt tydliga språk. Se själva:

Skärmbild_2013-04-05_00_43 Skärmbild_2013-04-05_00_43 2

Det är sällan vi ser sådana här undersökningar. Och det är ofta svårt att veta var lärarna står i sådana här frågor. Vi har inte haft någon samlingsplats. #skolvåren hoppas på  flera sådana här undersökningar. Kanske kan vi börja med att göra denna undersökning ännu större, så att den får ännu mer relevans. Har du inte svarat på enkäten innan, gå in och gör det nu, här.

Den mest intressanta infallsvinkeln på betygsfrågan vore så klart att fråga ”Varför betyg?” eller ”Varför inte betyg?” Genom att fråga varför kan vi närma oss varandra och kanske även förstå varandras olika synpunkter. Kanske kan vi till och med göra en ”pros and cons”-lista och ta bort det alternativ som minst bidrar till ett hållbart lärande samhälle och välja det som ger de bästa förutsättningarna för att barnen skall få leva ett gott liv.

Vill ni hjälpa oss att skapa en för- och mot-lista? Skriv dina argument i kommentarsfältet, eller som svar på Facebook under inlägget, eller på Twitter under hashtagen #VarförBetyg och pinga @skolvaren så försöker vi sammanställa en lista.

Tack för att du är med och skapar.

Annonser
Posted in: Uncategorized